четвъртък, 9 юни 2011 г.

Класическа рецепта за палачинки


Продуктите са следните (за около 24 палачинки):
250 грама брашно;

0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)

3 големи или 4 малки яйца

2 щипки сол;

1 супена лъжица пудра захар;

1 прах ванилия;

1 супена лъжица олио;

20 грама разтопено масло.

Приготовление:

Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.


Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.

Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.

Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.

Могат да се направят и други две плънки, освен онези, които са ни известни:

І – слага се конфитюр, залят с ликьор;

ІІ – 4 настъргани ябълки, 1 с. л. пудра захар, 0,5 к. л. канела, 20 г масло, сок от портокал и лимон и всичко това се задушава.

3 коментара:

  1. Прекрасна рецепта! Особено идеята за ябълковата плънка -- много ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е любимата ми рецепта! Винаги се получават перфектни. Никоя друга рецепта не може да бие тази :)

    ОтговорИзтриване
  3. youtube_news - Youtube - Videosl
    youtube_news is a YouTube channel dedicated to entertainment with over 200 videos, a wide variety of channels available and youtube to mp3 converter mac featured in the best part of the world.

    ОтговорИзтриване