четвъртък, 9 юни 2011 г.
Класическа рецепта за палачинки
Продуктите са следните (за около 24 палачинки):
250 грама брашно;
0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол;
1 супена лъжица пудра захар;
1 прах ванилия;
1 супена лъжица олио;
20 грама разтопено масло.
Приготовление:
Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана. Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.
Могат да се направят и други две плънки, освен онези, които са ни известни:
І – слага се конфитюр, залят с ликьор;
ІІ – 4 настъргани ябълки, 1 с. л. пудра захар, 0,5 к. л. канела, 20 г масло, сок от портокал и лимон и всичко това се задушава.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасна рецепта! Особено идеята за ябълковата плънка -- много ви благодаря.
ОтговорИзтриванеТова е любимата ми рецепта! Винаги се получават перфектни. Никоя друга рецепта не може да бие тази :)
ОтговорИзтриванеyoutube_news - Youtube - Videosl
ОтговорИзтриванеyoutube_news is a YouTube channel dedicated to entertainment with over 200 videos, a wide variety of channels available and youtube to mp3 converter mac featured in the best part of the world.